15. Vitamíny

Vitamíny - přírodní látky z rostlin i živočichů - působí jako ochranné látky - nejsou zdrojem energie Význam • účastní se metabolismu živin – přeměny bílkovin, sacharidů a tuků na energii • pro udržení tělesných funkcí – např. dobré vidění • pro posílení imunitního systému - vyskytují se v potravinách rostlinného i živočišného původu - lidské tělo je neumí vytvořit, musí je přijímat potravou Provitamíny – látky, z kterých vznikají v těle vitamíny – karoten – A NEMOCI: avitaminóza - úplný nedostatek vitamínu způsobuje – např. kurděje - C, šeroslepost- A, křivice- D hypovitaminóza - snížený příjem vitamínů - jarní hypervitaminózy- velké množství vitamínů může působit škodlivě Rozdělení vitamínů: 1) rozpustné ve vodě – C, vitamíny řady B – neukládají se do zásoby a musí být průběžně doplňovány TABULKA 2) rozpustné v tucích – vitamíny A, D, E, K – ukládají se do zásoby TABULKA