- materiály pro žáky
- třída 1.C
- SUC (1.C)
- 15. Vitamíny
15. Vitamíny
Vitamíny
- přírodní látky z rostlin i živočichů
- působí jako ochranné látky
- nejsou zdrojem energie
Význam
• účastní se metabolismu živin – přeměny bílkovin, sacharidů
a tuků na energii
• pro udržení tělesných funkcí – např. dobré vidění
• pro posílení imunitního systému
- vyskytují se v potravinách rostlinného i živočišného původu
- lidské tělo je neumí vytvořit, musí je přijímat potravou
Provitamíny – látky, z kterých vznikají v těle vitamíny – karoten – A
NEMOCI:
avitaminóza - úplný nedostatek vitamínu způsobuje
– např. kurděje - C, šeroslepost- A, křivice- D
hypovitaminóza - snížený příjem vitamínů - jarní
hypervitaminózy- velké množství vitamínů může působit škodlivě
Rozdělení vitamínů:
1) rozpustné ve vodě – C, vitamíny řady B
– neukládají se do zásoby a musí být průběžně doplňovány
TABULKA
2) rozpustné v tucích – vitamíny A, D, E, K – ukládají se do zásoby
TABULKA