- materiály pro žáky
- třída 1.C
- SUC (1.C)
- 26. Alimentární nákazy
26. Alimentární nákazy
- nákazy po konzumaci kontaminovaných potravin nebo pitné vody
- alimentum - latinsky potrava, výživa
- prevence je důkladná osobní hygiena, zdravotní výchova
- primární kontaminace - mikrob v potravině
- sekundární kontaminace - během výroby, skladování, prodeji
- porušení technologických postupů
- křížení čistého a nečistého provozu
- porušení pravidel osobní hygieny
vysoce rizikové potraviny - výrobky ze syrového masa, ryb a vajec
- mléko
- cukrářské výrobky
- ohřívané těstoviny, rýže
- plody moře
příznaky - průjem, horečka, nevolnost, zvracení, dehydratace
alimentární nákazy:
- salmonelóza - průjmové onemocnění
- listerióza
- hepatitida A - virová žloutenka
Státní dozor nad bezpečností potravin:
- hygienické stanice - ochrana veřejného zdraví - stravovací služby
- veterinární správa - potraviny živočišného původu od chovu po prodej
- SPZI - Státní potravinářská a zemědělská inspekce - potraviny rostlinného původu, alkoholické nápoje, aditiva