- materiály pro žáky
- třída 1.C
- SUC (1.C)
- 13. Složené sacharidy
13. Složené sacharidy
Složené sacharidy
- nejběžnější jsou:
a) Disacharidy – složeny z 2 molekul monosacharidů
1) Sacharóza - řepný a třtinový cukr
- nejběžnější sladidlo
- důležitá surovina v cukrářství
2) Maltóza - sladový cukr
3) Laktóza - mléčný cukr
b) Polysacharidy – složené z velkého počtu molekul monosacharidů
1) Škrob
- zásobní látka rostlin
- ve studené vodě nerozpustný, v teplé vodě bobtná a v horké tvoří
škrobový maz
2) Celulóza = vláknina
- hlavní složka buněčných stěn rostlin
- pro člověka nestravitelná, důležitá součást potravy – tzv. vláknina (podporuje činnost střev)
3) Glykogen (živočišný škrob)
- vzniká spojováním molekul glukózy
- uložen v játrech – udržuje stabilní hladinu cukru v krvi
- řízeno hormonem inzulínem