26. Alimentární nákazy

- nákazy po konzumaci kontaminovaných potravin nebo pitné vody - alimentum - latinsky potrava, výživa - prevence je důkladná osobní hygiena, zdravotní výchova - primární kontaminace - mikrob v potravině - sekundární kontaminace - během výroby, skladování, prodeji - porušení technologických postupů - křížení čistého a nečistého provozu - porušení pravidel osobní hygieny vysoce rizikové potraviny - výrobky ze syrového masa, ryb a vajec - mléko - cukrářské výrobky - ohřívané těstoviny, rýže - plody moře příznaky - průjem, horečka, nevolnost, zvracení, dehydratace alimentární nákazy: - salmonelóza - průjmové onemocnění - listerióza - hepatitida A - virová žloutenka Státní dozor nad bezpečností potravin: - hygienické stanice - ochrana veřejného zdraví - stravovací služby - veterinární správa - potraviny živočišného původu od chovu po prodej - SPZI - Státní potravinářská a zemědělská inspekce - potraviny rostlinného původu, alkoholické nápoje, aditiva