13. Složené sacharidy

Složené sacharidy - nejběžnější jsou: a) Disacharidy – složeny z 2 molekul monosacharidů 1) Sacharóza - řepný a třtinový cukr - nejběžnější sladidlo - důležitá surovina v cukrářství 2) Maltóza - sladový cukr 3) Laktóza - mléčný cukr b) Polysacharidy – složené z velkého počtu molekul monosacharidů 1) Škrob - zásobní látka rostlin - ve studené vodě nerozpustný, v teplé vodě bobtná a v horké tvoří škrobový maz 2) Celulóza = vláknina - hlavní složka buněčných stěn rostlin - pro člověka nestravitelná, důležitá součást potravy – tzv. vláknina (podporuje činnost střev) 3) Glykogen (živočišný škrob) - vzniká spojováním molekul glukózy - uložen v játrech – udržuje stabilní hladinu cukru v krvi - řízeno hormonem inzulínem