- materiály pro žáky
- třída 1.C
- SUC (1.C)
- 11. - 12. Jednoduché sacharidy
11. - 12. Jednoduché sacharidy
Sacharidy
- jsou sloučeniny uhlíku, vodíku a kyslíku
- vznikají v zelených rostlinách při fotosyntéze
Význam sacharidů:
• zdroj energie
• zásobní látka
• některé se vyznačují sladkou chutí – sladidla
• konzervační činidlo
Rozdělení sacharidů:
1. jednoduché – monosacharidy
2. složené – spojením dvou nebo více molekul jednoduchých sacharidů
Jednoduché sacharidy – monosacharidy
1) Glukóza - hroznový cukr
- nejrozšířenější, vyskytuje se v ovoci, medu, v krvi savců
- bílá, sladká, krystalická látka, dobře rozpustná ve vodě
- používá se při výrobě dietních moučníků
2) Fruktóza - ovocný cukr, doprovází glukózu v ovoci a v medu
- má největší sladivost
- složka cukrů při výrobě perníků