- materiály pro žáky
- třída 1.C
- SUC (1.C)
- 9. Rostlinné tuky
9. Rostlinné tuky
Tuky - lipidy
- tuky jsou největším zdrojem energie
- estery vyšších mastných kyselin
Rozdělujeme je:
podle původu
• živočišné (máslo, sádlo, lůj )
• rostlinné (oleje, kakaové máslo)
podle nasycenosti obsahují
• nasycené mastné kyseliny
- mají tuhou konzistenci, zpravidla jsou živočišného původu (cholesterol !)
• nenasycené mastné kyseliny
- obsahují nenasycené mastné kyseliny , mají kapalný charakter, pocházejí z rostl. potravin a rybích olejů
Význam tuků
-zdrojem a zásobárnou energie
-ukládají se pod kůží, chrání tělo před nadměrnou ztrátou tepla
-obsahují vitamíny rozpustné v tucích /A,D,E,K/
-nevhodnou kuchyňskou úpravou se rozkládají na nebezpečné látky
-působením světla, tepla a vzduchu žluknou
Rostlinné tuky
- převážně kapalné, označují se jako oleje
- získávají se lisováním za studena - panenské, nebo za tepla z rostlinných semen a plodů
Řepkový olej
- ze semen řepky olejky
- vyrábí se z něj margariny, majonézy, tatarské omáčky, ke smažení, pečení, do salátů, biopalivo
Slunečnicový olej
Arašídový olej – pozor na alergie!
Dýňový olej - nejvíce zinku
Kokosový olej - v cukrovinkách
Lněný olej - v potravinářství se využívá málo
Mandlový olej - hlavně v kosmetice
Olivový olej - v potravinářství jeden z nejpoužívanějších olejů
Palmový olej - ve světě patří k nejpoužívanějším jedlým olejům
Sezamový olej – typický pro indickou kuchyni
Sójový olej
Kakaové máslo – rostlinný tuk pevného skupenství – čokoláda, polevy