7. Rozdělení poživatin

Nežijeme, abychom jedli, ale jíme, abychom žili. POŽIVATINY - vše co jíme - veškeré jídlo Poživatiny rozdělujeme: • potraviny – maso, vejce, knedlík • pochutiny – čaj, káva, koření • nápoje – stolní voda, džus, vodka Potraviny - poživatiny velmi důležité pro denní výživu člověka – růst, vývoj -zajišťují pravidelný přísun základních živin - bílkovin, sacharidů, tuků a nutných živin - min. látek a vitamínů Potraviny dělíme: - živočišné (maso, mléko, vejce) - rostlinné (obiloviny, zelenina, brambory) Pochutiny – člověk nutně nepotřebuje, mají nulovou energetickou i biologickou hodnotu - pouze rozšiřují jídelníček nebo ochucují pokrmy Rozdělení pochutin: - povzbudivé (káva, čaj, kakao) - koření (pepř, majoránka, kmín – dodávají chuť jídlu) - kořenící přípravky (sůl, ocet, hořčice) Nápoje 1. ALKOHOLICKÉ – vodka, fernet 2. NEALKOHOLICKÉ – voda, džus, sodovka Význam nealkoholických nápojů: • dodávají vodu, nutné pro rozpuštění a rozvádění živin po těle • zaženou žízeň a osvěží Vliv alkoholu na lid. organismus: • pro mladý organismus je velmi škodlivý, protože ještě není ukončený jeho vývoj • pro dospělý organismus je škodlivý ve velkých a častých dávkách Alkohol je látka návyková způsobuje změny v chování i zdravotní potíže.