- materiály pro žáky
- třída 1.C
- SUC (1.C)
- 7. Rozdělení poživatin
7. Rozdělení poživatin
Nežijeme, abychom jedli, ale jíme, abychom žili.
POŽIVATINY
- vše co jíme - veškeré jídlo
Poživatiny rozdělujeme:
• potraviny – maso, vejce, knedlík
• pochutiny – čaj, káva, koření
• nápoje – stolní voda, džus, vodka
Potraviny
- poživatiny velmi důležité pro denní výživu člověka – růst, vývoj
-zajišťují pravidelný přísun základních živin - bílkovin, sacharidů, tuků a nutných živin - min. látek a vitamínů
Potraviny dělíme:
- živočišné (maso, mléko, vejce)
- rostlinné (obiloviny, zelenina, brambory)
Pochutiny
– člověk nutně nepotřebuje, mají nulovou energetickou i biologickou hodnotu
- pouze rozšiřují jídelníček nebo ochucují pokrmy
Rozdělení pochutin:
- povzbudivé (káva, čaj, kakao)
- koření (pepř, majoránka, kmín – dodávají chuť jídlu)
- kořenící přípravky (sůl, ocet, hořčice)
Nápoje
1. ALKOHOLICKÉ – vodka, fernet
2. NEALKOHOLICKÉ – voda, džus, sodovka
Význam nealkoholických nápojů:
• dodávají vodu, nutné pro rozpuštění a rozvádění živin po těle
• zaženou žízeň a osvěží
Vliv alkoholu na lid. organismus:
• pro mladý organismus je velmi škodlivý, protože ještě není ukončený jeho vývoj
• pro dospělý organismus je škodlivý ve velkých a častých dávkách
Alkohol je látka návyková způsobuje změny v chování i zdravotní potíže.