- materiály pro žáky
- třída 1.C
- SUC (1.C)
- 1. Potravinářský průmysl v ČR
1. Potravinářský průmysl v ČR
Potravinářský průmysl v ČR
- odvětví výroby potravin a nápojů
- zajišťuje výživu obyvatelstva
OBORY
1. Výroba potravinářských výrobků
- zpracování masa a masných výrobků
- zpracování a konzervování ovoce a zeleniny
- výroba mléčných výrobků, zpracování mléka
- výroba mlýnských a škrobárenských výrobků
- výroba pekařských, cukrářských výrobků
2. Výroba nápojů
Pivovarnictví
- spotřeba piva na jednoho Čecha za rok je neuvěřitelných 160 litrů
Vinařství
Výroba lihovin
Výroba minerálních vod a nealkoholických nápojů
Karlovarské minerální vody, a. s., Poděbradka, a. s., a Hanácká kyselka, s. r. o.
Coca-Cola HBC ČR, s. r. o., Kofola, a. s., Pepsi Cola
Úkoly potravinářského průmyslu
- výživa obyvatelstva
- vyrábět kvalitní výrobky
- výrobky s vysokou trvanlivostí, hygienicky nezávadné
- vytváření zaměstnanosti
- produkce biomasy - alternativa obnovitelného zdroje energie
- vývoj speciálních potravin – dia výrobky. bezlepkové potraviny
Rozdělení zemědělství v ČR
• Rostlinná výroba:
1. obiloviny pšenice, žito, oves, ječmen i kukuřice
2. okopaniny brambory, cukrová řepa
3. olejniny řepka olejka, mák, slunečnice
4. ovoce jablka, hrušky, třešně, švestky a další
5. zelenina okurky, cibule, salát a mnoho dalších
6. luskoviny hrách, fazole, čočka
7. přadné rostliny len, konopí
8. chmel a vinná réva
• Živočišná výroba:
1. skot pro mléko a maso
2. prasata pro maso a sádlo
3. drůbež pro maso a vejce
4. ovce a kozy pro mléko, maso a vlnu
5. ryby maso
6. včely pro med a včelí vosk