1. Potravinářský průmysl v ČR

Potravinářský průmysl v ČR - odvětví výroby potravin a nápojů - zajišťuje výživu obyvatelstva OBORY 1. Výroba potravinářských výrobků - zpracování masa a masných výrobků - zpracování a konzervování ovoce a zeleniny - výroba mléčných výrobků, zpracování mléka - výroba mlýnských a škrobárenských výrobků - výroba pekařských, cukrářských výrobků 2. Výroba nápojů Pivovarnictví - spotřeba piva na jednoho Čecha za rok je neuvěřitelných 160 litrů Vinařství Výroba lihovin Výroba minerálních vod a nealkoholických nápojů Karlovarské minerální vody, a. s., Poděbradka, a. s., a Hanácká kyselka, s. r. o. Coca-Cola HBC ČR, s. r. o., Kofola, a. s., Pepsi Cola
Úkoly potravinářského průmyslu - výživa obyvatelstva - vyrábět kvalitní výrobky - výrobky s vysokou trvanlivostí, hygienicky nezávadné - vytváření zaměstnanosti - produkce biomasy - alternativa obnovitelného zdroje energie - vývoj speciálních potravin – dia výrobky. bezlepkové potraviny
Rozdělení zemědělství v ČR • Rostlinná výroba: 1. obiloviny pšenice, žito, oves, ječmen i kukuřice 2. okopaniny brambory, cukrová řepa 3. olejniny řepka olejka, mák, slunečnice 4. ovoce jablka, hrušky, třešně, švestky a další 5. zelenina okurky, cibule, salát a mnoho dalších 6. luskoviny hrách, fazole, čočka 7. přadné rostliny len, konopí 8. chmel a vinná réva • Živočišná výroba: 1. skot pro mléko a maso 2. prasata pro maso a sádlo 3. drůbež pro maso a vejce 4. ovce a kozy pro mléko, maso a vlnu 5. ryby maso 6. včely pro med a včelí vosk