3. Zemědělství v ČR

Zemědělství ČR Zemědělské oblasti: KUKUŘIČNÁ OBLAST - na jihovýchodní Moravě, nejúrodnější - produkuje se zde: kukuřice na zrno, zelenina, ovoce a vinná réva ŘEPAŘSKÁ OBLAST - v Polabí, Žatecko -pěstování: obilniny, cukrová řepa, rané brambory, chmel RAMBORÁŘSKÁ OBLAST -patří k ní největší procento zemědělské půdy -zaujímá oblast Českomoravské vrchoviny, Středočeské vrchoviny -pěstování: brambor, obilnin, řepky olejky, louky a pastviny- skot HORSKÁ OBLAST -podíl orné půdy je malý, pohraničí -pěstování: brambor, ovsa, louky, pastviny, lesy CHOV ZVÍŘAT: Skot-rozšířen po celém území ČR Prasata-chov ve velkovýkrmnách Ovce-chov klesá, česká vlna je méně kvalitní než dovážená a o skopové maso není v ČR velký zájem Drůbež-na vzestupu díky tomu, že je drůbeží maso dieteticky hodnotné, chov- u velkých měst Ryby-tradici má chov ryb, spotřeba rybího masa je malá a sezónní Včelařství DOVOZ- IMPORT: subtropické ovoce, tropické pochutiny- koření, káva, čaj, kakao, vlna, bavlna VÝVOZ-EXPORT: chmel, sladovnický ječmen, pivo, sušené mléko, maso, vejce