- materiály pro žáky
- třída 1.C
- SUC (1.C)
- 3. Zemědělství v ČR
3. Zemědělství v ČR
Zemědělství ČR
Zemědělské oblasti:
KUKUŘIČNÁ OBLAST
- na jihovýchodní Moravě, nejúrodnější
- produkuje se zde: kukuřice na zrno, zelenina, ovoce a vinná réva
ŘEPAŘSKÁ OBLAST
- v Polabí, Žatecko
-pěstování: obilniny, cukrová řepa, rané brambory, chmel
RAMBORÁŘSKÁ OBLAST
-patří k ní největší procento zemědělské půdy
-zaujímá oblast Českomoravské vrchoviny, Středočeské vrchoviny
-pěstování: brambor, obilnin, řepky olejky, louky a pastviny- skot
HORSKÁ OBLAST
-podíl orné půdy je malý, pohraničí
-pěstování: brambor, ovsa, louky, pastviny, lesy
CHOV ZVÍŘAT:
Skot-rozšířen po celém území ČR
Prasata-chov ve velkovýkrmnách
Ovce-chov klesá, česká vlna je méně kvalitní než dovážená a o skopové maso není v ČR velký zájem
Drůbež-na vzestupu díky tomu, že je drůbeží maso dieteticky hodnotné, chov- u velkých měst
Ryby-tradici má chov ryb, spotřeba rybího masa je malá a sezónní
Včelařství
DOVOZ- IMPORT:
subtropické ovoce, tropické pochutiny- koření, káva, čaj, kakao, vlna, bavlna VÝVOZ-EXPORT:
chmel, sladovnický ječmen, pivo, sušené mléko, maso, vejce