- materiály pro žáky
- třída 1.C
- SUC (1.C)
- 21. Využití alternativních surovin, GMO potraviny
21. Využití alternativních surovin, GMO potraviny
unikátnost, užitečnost
- neutrální chuť - výrazné zbarvení
- možnost využití slaným i sladkým způsobem
- nutriční složení - dostatek vlákniny, vitamínů
- bezlepkové suroviny
špenát - špenátová mouka, prášek - mechový dort, špenátová cup cakes
dýně - neutrální chuť - dýňový dort, dýňový prášek
rýžová mouka - bez lepku - bílá i hnědá rýže
GMO potraviny - geneticky modifikované potraviny
- genetický materiál byl uměla pozměněn
- účel - získání nové požadované vlastnosti
- vyšší odolnost vůči chorobám, škůdcům
- vyšší výnosnost, delší trvanlivost
- přísný schvalovací proces než jsou povoleny EFSA - Evropský úřad pro bezpečnost potravin
- v ekologickém zemědělství je GMO zakázáno