- materiály pro žáky
- třída 1.C
- SUC (1.C)
- 9. Nealkoholické nápoje
9. Nealkoholické nápoje
Význam nealkoholických nápojů:
• dodávají vodu, nutné pro rozpuštění a rozvádění živin po těle
• zaženou žízeň a osvěží
Nealkoholické nápoje
- voda, minerální voda, ovocné a zeleninové šťávy, nektary, limonády, instantní nápoje
- kakao, čaj, káva, čokoláda ve formě nápojů
Pitná voda – k pití, k přípravě pokrmů, mytí nádobí a přístrojů
- musí být nezávadná, čirá, bezbarvá, bez zápachu, je osvěžující
Minerální vody – pramenité nebo podzemní vody s minerály
Rozdělené minerálních vod:
- podle minerálních látek – železité, sirné, hořké
- podle obsahu plynu – kyselky – obsahují CO2
- podle použití a účinků na organismu – léčivé – Šaratice, Vincentka a stolní – Mattoni, Poděbradka
Ovocné a zeleninové šťávy (džusy) a nektary – lisováním ovoce a zeleniny
- džus – 100 % ovocné složky
- nektary – 25 – 40 % ovocné složky
Limonády –voda, ovocný sirup, cukr nebo náhradní sladidla,
s přísadou kofeinu – Kofola, Coca Cola, s přísadou chininu – Tonic
Instantní nápoje – nápoje v prášku, rozpouští se ve vodě