- materiály pro žáky
- třída 2.C
- SUC (2.C)
- 41. Výroba smetany
41. Výroba smetany
Výroba smetany
1) Sladká smetana
- odstřeďováním plnotučného mléka
- upraví se obsah tuku na předepsané množství podle druhu smetany
- poté se tepelně ošetří podobně jako mléko
2) Kysané smetany
- zkvašením smetany čistými kulturami mléčného kvašení
Konzervace smetany
1) Zahuštěním
- přidání cukru a odpaření vody
2) Sušením
Použití smetany
- v cukrářství hlavně smetana ke šlehání - tzv. šlehačka
- používá se:
• při výrobě smetanových zmrzlin
• při přípravě šlehačkových náplní
• pro zjemnění chuti a zlepšení kvality u některých druhů pařížského pečiva
Skladování:
- v chladírnách s teplotou do 10 °C se zbožím stejného charakteru