- materiály pro žáky
- třída 2.C
- SUC (2.C)
- 40. Charakteristika smetany
40. Charakteristika smetany
Smetana
= mléčný výrobek s vysokým obsahem mléčného tuku (min.10%)
- při stání mléka se tuk usazuje na povrchu → smetana
- obsahuje mléčný tuk, bílkoviny, mléčný cukr, minerální látky, vitamíny
Druhy smetany:
1) podle obsahu tuku
a) - smetana do kávy, na vaření 10 %, 12 %
b) - smetana ke šlehání 30 %, 31 %, 33 %
- šlehačka De Luxe 40%
- pařížská šlehačka
2) podle trvanlivosti
a) čerstvá
b) trvanlivá - na vaření, ke šlehání
3) podle úpravy
a) kysaná
- light 11%
- Klasik 15 %
- pochoutková 16 %
- krémová 18 %
- lahůdková 40 %
b) zahuštěná - neslazená, slazená
c) sušená - do kávy