- materiály pro žáky
- třída 2.C
- SUC (2.C)
- 39. Výrobky z mléka
39. Výrobky z mléka
Výrobky z mléka
Smetana
Zahuštěné kondenzované mléko
Sušená mléka
Fermentované (kysané) mléčné výrobky – jogurty, mléčné nápoje
Tvaroh
Sýry
Tekuté mléčné výrobky
• smetana ke šlehání – 30 - 33 % tuku
• sladká smetana – 12% tuku
• smetana do omáček – 13 -16% tuku
• smetana do kávy – 6 - 10% tuku
• ochucené mléko – jahodové, banánové
Jakostní znaky mléka:
Senzoricky – vzhled, barva, chuť, vůně
Laboratorně – obsah sušiny, tuku, kyselost
Zakysané mléčné výrobky
- podstatou je fermentace = kysání - přeměna laktózy na kyselinu mléčnou
- výroba přidáním Laktoflory - bakterie mléčného kvašení
- přispívají ke zdravému trávení
- mají vysokou biologickou hodnotu, delší trvanlivost, nízký obsah laktózy
DĚLENÍ:
• jogurty - z pasterizovaného mléka + jogurtová kultura
jogurtové nápoje
• kysané nápoje– acidofilní mléko, kefír, kyška, jogurtové mléko, Actimel, podmáslí
termix, kysaná smetana
Použití - výroba restauračních moučníků, racionálních a nízkotučných výrobků, jogurtová
zmrzlina, omáčky, polevy, přelivy