- materiály pro žáky
- třída 2.C
- SUC (2.C)
- 38. Použití mléka, skladování
38. Použití mléka, skladování
Použití mléka
1) Jako hlavní součást výrobků
- zmrzlin, mléčných nápojů, pudinků, moučníků, krémů a mléčné modelovací hmoty
2) Jako prostředek ke spojení hmot a těst
- kynutá a slaná těsta
3) Jako přísada:
- do ořechové, makové náplně, marokánek
Konzervace mléka
Důvody:
- prodloužení trvanlivosti
- lepší skladování, manipulace a doprava
Způsoby konzervace:
1) zahušťováním (kondenzováním) mléka
2) sušením mléka
Skladování mléka
1) Čerstvé mléko
- při teplotě 8 °C
2) Sušené mléko
- v čistých, suchých a větraných skladech, bez přímého slunečního světla
- při teplotě do 20 °C a vlhkosti 65 %
- záruční doba 4 - 6 měsíců od výroby