- materiály pro žáky
- třída 2.C
- SUC (2.C)
- 29. - 30. Příprava vaječné hmoty
29. - 30. Příprava vaječné hmoty
Vaječná hmota = melanž
- polotovar ve výrobě, kde se používá větší množství vajec
- výhody použití:
• odpadá pracné a zdlouhavé vytloukání vajec
• zvyšuje se produktivita práce
Příprava vaječné hmoty
- vejce se vytloukají ručně nebo strojově
- neustále se kontroluje jejich jakost
- hmota se homogenizuje, aby byla stejnorodá
- filtrace přes síta - odstranění skořápek a zárodečných terčíků
Konzervace
• pasterací - teplotou 65 °C
- směs se ochladí na 5°C
- plní se do vhodných nádob
- skladuje se při teplotě 2 až 10 °C
- záruční doba - 28 dní
• zmrazováním - melanž se zmrazí
- skladování při - 18 °C
- záruční doba - 12 měsíců
Konzervace sušením - hmota sušena teplým vzduchem
- záruční doba - 24 měsíců
Druhy vaječné hmoty - vaječná melanž, bílek, žloutek
• pasterovaný
• mražený
• slazený
• solený
• sušený