- materiály pro žáky
- třída 2.C
- SUC (2.C)
- 25. Vlastnosti vajec
25. Vlastnosti vajec
Vlastnosti skořápkových vajec
1) Prosvícení - zjišťujeme: stav vaječného obsahu
2) Proťukávání - poznáme prasknutí skořápky
3) Prudké střídavé pohyby - pozná se uvolnění žloutku a větší vzduchová bublina
4) Ponoření vejce do vody - slouží k určení stáří
- čerstvé vejce s malou vzduchovou bublinou klesá ke dnu
- starší vejce plave
5) Rozklepnutím – kvalita obsahu
Jakostní požadavky
Skořápka - čistá, suchá, bez prasklin
Vaječný obsah po vytlučení
- bílek - čistý, nezkalený, průhledný
- žloutek - čistý, nezkalený, soudržný
- zárodek - nesmí jevit známky vývoje
- vůně - přirozená, bez cizích pachů