23. Chemické složení vajec

Chemické složení vajec - podle: • druhu vajec • plemene • stáří nosnic • použitého krmiva Složení hlavních částí: Bílek - koloidní roztok plnohodnotných bílkovin - obsahuje minerální látky (vápník, fosfor, železo, síru), vitamín B - má velkou šlehatelnost - teplem se sráží - koaguluje - u čerstvého vajíčka je hustý, průhledný, čirý, bez krvavých skvrn - stářím řídne Žloutek - obsahuje bílkoviny, tuky, minerální látky (vápník, železo, fosfor, síra), vitamíny A, D, E, K, skupiny B - má vysoký obsah cholesterolu - v čerstvém vejci je pevný, pravidelný, kulatý, vysoký a bez skvrn - stářím řídne a je roztékavý Význam vajec - z hlediska výživy velký - obsahují významné živiny a navíc jsou lehce stravitelné - mají i vysokou biologickou hodnotu - vitamíny, minerální látky - pro výživu jsou nepostradatelné