- materiály pro žáky
- třída 2.C
- SUC (2.C)
- 23. Chemické složení vajec
23. Chemické složení vajec
Chemické složení vajec
- podle:
• druhu vajec
• plemene
• stáří nosnic
• použitého krmiva
Složení hlavních částí:
Bílek
- koloidní roztok plnohodnotných bílkovin
- obsahuje minerální látky (vápník, fosfor, železo, síru), vitamín B
- má velkou šlehatelnost
- teplem se sráží - koaguluje
- u čerstvého vajíčka je hustý, průhledný, čirý, bez krvavých skvrn
- stářím řídne
Žloutek
- obsahuje bílkoviny, tuky, minerální látky (vápník, železo, fosfor, síra), vitamíny A, D, E, K, skupiny B
- má vysoký obsah cholesterolu
- v čerstvém vejci je pevný, pravidelný, kulatý, vysoký a bez skvrn
- stářím řídne a je roztékavý
Význam vajec
- z hlediska výživy velký
- obsahují významné živiny a navíc jsou lehce stravitelné
- mají i vysokou biologickou hodnotu - vitamíny, minerální látky
- pro výživu jsou nepostradatelné