22. Charakteristika vajec

Vejce - velká buňka se zárodkem budoucího živočicha - z potravinářského hlediska se pojmem vejce rozumí vždy slepičí - vysoká biologická hodnota – živiny, min.látky i vitamíny - žloutek – vitamín A D E K B
Stavba vajec Skořápka - bílý až nahnědlý obal - vejčitý tvar, na jednom konci tupější - složena z minerálních látek, převažuje vápník - má ochrannou funkci Blána - přilehá těsně ke skořápce Vzduchová bublina - stářím se zvětšuje, protože vysychá voda ve vejci - podle její velikosti lze určit stáří vajíčka Bílek - složen z několika vrstev - důležité provazce tuhého bílku, které udržují žloutek ve středu vejce Žloutek - obalen tenkou blanou - tvar mírně zploštělé koule - žlutá až oranžová barva Průměrný podíl základních částí: • 11 % skořápka • 57 % bílek • 32 % žloutek