- materiály pro žáky
- třída 2.C
- SUC (2.C)
- 22. Charakteristika vajec
22. Charakteristika vajec
Vejce
- velká buňka se zárodkem budoucího živočicha
- z potravinářského hlediska se pojmem vejce rozumí vždy slepičí
- vysoká biologická hodnota – živiny, min.látky i vitamíny
- žloutek – vitamín A D E K B
Stavba vajec
Skořápka
- bílý až nahnědlý obal
- vejčitý tvar, na jednom konci tupější
- složena z minerálních látek, převažuje vápník
- má ochrannou funkci
Blána - přilehá těsně ke skořápce
Vzduchová bublina
- stářím se zvětšuje, protože vysychá voda ve vejci
- podle její velikosti lze určit stáří vajíčka
Bílek
- složen z několika vrstev
- důležité provazce tuhého bílku, které udržují žloutek ve středu vejce
Žloutek
- obalen tenkou blanou
- tvar mírně zploštělé koule
- žlutá až oranžová barva
Průměrný podíl základních částí:
• 11 % skořápka
• 57 % bílek
• 32 % žloutek