- materiály pro žáky
- třída 2.C
- SUC (2.C)
- 16. Výroba škrobů
16. Výroba škrobů
Výroba škrobů
- založena na nerozpustnosti škrobu ve studené vodě
• škrobová zrna se vhodným způsobem uvolní od bílkovin
• zrna se vyplaví studenou vodou
• vznikne škrobové mléko, ve kterém se škrob usadí u dna a voda
zůstane na povrchu
• získaný usazený škrob se dále čistí, filtruje, suší a mele
Výroba bramborového škrobu
- oprané brambory se nastrouhají na kaši → naruší se buněčné pletivo
- kaše se vypere studenou vodou na sítech → projde škrobové mléko
- škrobové mléko se nechá ustát v kádích
- nerozpustný škrob se usadí u dna
- voda se stáhne, škrob se pročistí opakovaným propíráním vodou
- vlhký škrob se odstředí a vysuší při 40 - 50 °C → při vyšší teplotě by
zmazovatěl
- rozemletí škrobu na škrobovou moučku