16. Výroba škrobů

Výroba škrobů - založena na nerozpustnosti škrobu ve studené vodě • škrobová zrna se vhodným způsobem uvolní od bílkovin • zrna se vyplaví studenou vodou • vznikne škrobové mléko, ve kterém se škrob usadí u dna a voda zůstane na povrchu • získaný usazený škrob se dále čistí, filtruje, suší a mele Výroba bramborového škrobu - oprané brambory se nastrouhají na kaši → naruší se buněčné pletivo - kaše se vypere studenou vodou na sítech → projde škrobové mléko - škrobové mléko se nechá ustát v kádích - nerozpustný škrob se usadí u dna - voda se stáhne, škrob se pročistí opakovaným propíráním vodou - vlhký škrob se odstředí a vysuší při 40 - 50 °C → při vyšší teplotě by zmazovatěl - rozemletí škrobu na škrobovou moučku